VUIT DE MARÇ,
Dia Internacional de la Dona,
fem nostre el missatge del Moviment Mundial de Treballadores Cristianes:
Fiquem-nos de ple a la vida, com diu el papa Francesc, lluitant contra les
desigualtats històriques i universals que col·loquen la dona a les realitats més
precàries.
A imatge de Déu el creà, home i dona els creà. (Gn 1:27)
8 de MARÇ
MISSATGE PEL DIA DE LA DONA
"EL REPTE DE CONTINUAR CUIDANT ELS FILS DE LA VIDA"
El "Dia Internacional de la Dona", que té el seu origen en un fet tràgic del 8 de març de 1908, el tornem a rebre aquest 2022 enmig d'una pandèmia sanitària que ha generat estralls en les economies i societats del món i que, alhora, ens ha visibilitzat les desigualtats estructurals en el desenvolupament de tots els àmbits de les nostres vides.
En aquest particular temps de crisi, les dones han estat en primera línia dintre i fora de la llar. En l'àmbit privat, més del triple de les hores de treball de cures no remunerat ja requeien sobre les seves espatlles, la pandèmia les va augmentar; i en l'àmbit social el seu rol ha estat fonamental per atendre els menjadors populars, les olles comunes, l'autoorganització veïnal, la promoció de la salut en els barris, malgrat que els recursos personals i la capacitat institucional han estat limitats i els drets reconeguts també s'han vist amenaçats.
A pesar d'aquesta labor de les dones, es van desarticular els sistemes socials, els de protecció i les crides d'auxili, les denúncies per violència i l'abús sexual es van incrementar. Les dones van quedar a mercè de la violència domèstica i en condicions de més vulnerabilitat, tot produint-se un repunt de feminicidis com a l'expressió més cruenta contra elles.
En aquesta mateixa línia, en termes d'ocupació, és innegable que arreu del món han estat les dones les més afectades pels acomiadaments i la reducció de salaris abans i durant la pandèmia, tot aguditzant els desequilibris i les conseqüències negatives. De fet, Amèrica va tenir la més gran caiguda regional en l'ocupació de dones degut a la pandèmia. Segons dades de l'OIT s'espera que durant aquest any 2022 l'ocupació dels homes recuperi els nivells de l'any 2019 (68,5% dels homes en edat de treballar amb ocupació), mentre que l'ocupació de les dones en edat de treballar solament es recuperi el 43,2 %. Així les coses, la situació de les dones a la regió continua sent gens fàcil. Per això, urgeix redreçar els camins, rectificar aquestes desigualtats històriques, trencar amb el silenci i construir un món més humà. És important lluitar contra altres pandèmies que segueixen matant les dones, a fi que deixin de viure en l'espai més precari.
Enmig d'aquestes diferències que es fan cada cop més profundes i que intenten esbocinar la vida, la pregunta que pot marcar la pauta solidària i sororal és On és el teu germà? (Gn 4,9), o dit d’una altra forma: On és la teva germana? Perquè si la veu de la sang del germà (germana) clama a Déu des de la terra, s’hi haurà de fer l'intent de, tenint orelles, sentir el crit que s'expressa davant de la violència contra les dones, les nenes, els nens que moren per les injustícies.
Així, des del Moviment Mundial de Treballadors Cristians estem cridades i cridats a fer-nos presents en la història tots els dies. Com diu el papa Francesc, tenim l’empremta de "no balconejar la vida, ficar-nos-hi, com va fer Jesús". Donar testimoni de la Bona Notícia és també construir esperança i fer retrocedir la violència i la injustícia. Per tot plegat, la commemoració d'aquests 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, la fem atansant-nos a les nostres germanes amb l'amor i la vocació de seguir cuidant els fils de vida, encara que això impliqui deixar anar comoditats i costums.
Missatge escrit per l’MTC – Perú