dilluns, 24 de novembre del 2014

STOP #ViolènciaMasclista

El 25 novembre és el dia escollit -en record de l'assassinat de tres germanes, per encàrrec del dictador dominicà Leònidas Trujillo -, per fer una crida a reforçar l'eradicació de la violència masclista. Fins el 5 de setembre, els últimes dades oficials registrades pel ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, 41 dones havien perdut la vida a mans dels seus companys, cinc més que en les mateixes dates de l'any passat. Les organitzacions de la societat civil denuncien des que va començar la crisi retallades en la prevenció i atenció a les dones maltractades que minven la seguretat de moltes dones.

L'Església no pot ser indiferent a aquest drama. En el document de treball de la primera part del Sínode de la Família celebrat al Vaticà es qualifica la «violència psicològica,
física i sexual, i els abusos comesos en família en perjudici en particular de les dones i els nens» com de «un fenomen lamentablement no ocasional, ni esporàdic».
També es parla del «feminicidi» com a derivació de «una falsa cultura de la possessió» («Els desafiaments pastorals de la família en el context de la evangelitzación», 66).

Solament aconseguirem acabar amb la violència masclista si de debò canviem la nostra mentalitat, si entenem la seva connexió amb les moltes formes de pobresa i d'injustícies que afecten a la dona i caiem en el compte que certes maneres d'organitzar el treball afecten a la vida familiar i a les relacions humanes. Prevenir el maltractament, acollir i protegir a les víctimes de la violència domèstica, denunciar aquesta greu realitat i mobilitzar-nos és el camí per posar fi al sofriment de tantes dones i aconseguir una societat més decent.