dimarts, 30 de novembre del 2021

Prou demores. La GOAC s'adhereix al comunicat per la resolució immediata dels milers d'expedients de ciutadanxs estrangerxs a Barcelona



Demanem que es resolguin ja els milers d’expedients de ciutadans i ciutadanes estrangeres a Barcelona



 Les entitats sotasignants i adherides: 

  • Denunciem que la Subdelegació del Govern a Barcelona incompleix el deure de resoldre, en els terminis establerts per la llei, els expedients de ciutadans i ciutadanes estrangeres que viuen a Catalunya. 

  • Afirmem que aquestes demores causen greus vulneracions dels drets de les persones migrades i generen conseqüències negatives a la dinàmica laboral i econòmica del país.

  • Exigim que es resolguin de forma immediata els milers d’expedients d’estrangeria que esperen resposta.

La Llei orgànica d’Estrangeria és la norma que regula els procediments d’autoritzacions d’entrada, estada i residència de ciutadans i ciutadanes estrangeres a Espanya. Els deures legals que imposa aquesta norma orgànica han de ser escrupolosament respectats per les persones estrangeres que volen residir, treballar i romandre a Catalunya. I també aquests deures legals han de ser respectats escrupolosament per l’Administració General de l’Estat. L’article 103 de la Constitució afirma que l’Administració ha d’actuar “amb ple sotmetiment a la Llei i al Dret”. Més encara quan del compliment de la norma legal per part de l’Administració depèn l’exercici efectiu de drets fonamentals de les persones estrangeres. 

Concretament, la Llei orgànica d’Estrangeria, a la seva Disposició Addicional Primera imposa el termini màxim per a la resolució administrativa dels expedients. Aquest termini general màxim per notificar les resolucions d’autoritzacions, així com les seves pròrrogues, és de tres mesos.

Tanmateix, la Subdelegació del Govern a Barcelona incompleix el deure de la disposició legal de forma reiterada i sistemàtica. El retard de l’oficina d’estrangers de Barcelona per resoldre senzills expedients administratius és de cinc, sis i, fins i tot, set mesos. 

A més, és recurrent que la persona estrangera rebi requeriments per aportar documents que ja van ser incorporats a les sol·licituds inicials. Aquesta pràctica, juntament amb la il·legalitat en el compliment dels terminis, contamina l’obligada transparència de l’acció administrativa, vulnera greument els drets fonamentals de les persones estrangeres, i afecta també els ocupadors i les empreses on estan treballant o on s’haurien d’incorporar. Les conseqüències en les vides de les persones estrangeres d’aquests retards injustificables són sovint dramàtiques. Hi ha, a més, evidents conseqüències negatives a la dinàmica laboral i econòmica del país.

Aquesta situació s’agreuja encara més amb la manca de cites prèvies disponibles a comissaries per formalitzar i aconseguir les targetes d’identitat d’estrangers, les dificultats per registrar sol·licituds telemàticament a les plataformes habilitades per l’Administració o la impossibilitat d’accedir a la via presencial. 

L’Administració ha de complir la llei. Exigim resolucions d’expedients dins del termini legal. Ja n’hi ha prou d’abusos de poder i de buidar de contingut els drets fonamentals. 

Urgeix donar sortida als milers d’expedients immobilitzats injustificadament durant mesos i mesos a la Subdelegació del Govern a Barcelona. No és un capritx, sinó una qüestió vital per als milers de ciutadans i ciutadanes estrangeres que conviuen a Catalunya. 



Mohamed, nacional de Gàmbia:


“Vaig presentar l’expedient fa més de sis mesos amb tot el que calia. Fa uns dies em van enviar un requeriment per tornar a presentar la documentació altra vegada. Qui em va oferir el contracte de feina em diu que ja no pot esperar més. Porto més de 4 anys aquí i ara perquè una oficina no resol a temps no em podré regularitzar? Fins quan hauré de treballar a l’economia submergida? Vull ser un ciutadà de ple dret. Ja no puc més.” 



Hajar, nacional del Marroc: 


“Fa quatre mesos que vaig demanar una residència per raons humanitàries, ja que pateixo una malaltia greu i necessito continuar el tractament mèdic a Barcelona. Des d’aleshores estic esperant alguna notificació o alguna resposta que reconegui els meus drets. Fins ara, és com si el meu cas no existís”. 



Akwasi, nacional de Ghana:


“Vaig fer un curs d'auxiliar de cuina i l'empresa on vaig fer les pràctiques em volien fer un contracte d'un any. Quan van saber que trigaria més de 4 mesos per començar a treballar van decidir contractar a una altra persona. Les pràctiques eran la meva oportunitat de que algú veiés com treballava.” 


* Els noms han estat canviats per mantenir la confidencialitat.



Si ets una entitat i vols adherir-te ho pots fer aquí




Entitats adherides: Adhesions - Comunicat demores a Estrangeria (2021-11-12) 



Contactes de premsa:


Josetxo Ordóñez - advocat (664 23 05 69 - josetxoordonez@migrastudium.org) 

Marta Romay - comunicació (699 50 53 65 - comunicacio@migrastudium.org)