dissabte, 5 de maig del 2012

JUSTÍCIA PER A LES PERSONES IMMIGRADES


 Comunicat de la HOAC i la JOC


Fa temps que els governs, amb el pretext de la crisi econòmica, estan prenent decisions que suposen un greu retrocés en els drets laborals i socials de persones i famílies. Aquestes polítiques estan afectant molt negativament al conjunt de la societat i, en particular, a les persones i famílies més empobrides i vulnerables. Com ja hem manifestat en altres ocasions, considerem aquestes polítiques errònies i injustes. L'actual Govern d'Espanya està duent fins a l'extrem aquestes polítiques contràries als drets laborals i socials de les persones i les famílies.

Entre aquestes decisions s'estan prenent algunes que imposen retallades en l'exercici d'un dret bàsic de les persones, en l'accés a una sanitat pública que atengui degudament el dret a la salut de les persones i a la deguda atenció sanitària. I dintre d'elles s'ha pres la decisió que, des del pròxim 1 de setembre, a les persones immigrades que no tenen regularitzada la seva situació administrativa, se'ls negarà la targeta sanitària i, per tant, l'atenció

sanitària que puguin necessitar (amb excepció de les urgències i l'atenció a menors d'edat i dones embarassades).

La Joventut Obrera Cristiana JOC  i la Germanor Obrera d'Acció Catòlica (HOAC), considerem que aquesta decisió és especialment injusta i immoral. Perquè estem davant un retrocés en el reconeixement de l'accés universal a la sanitat (que és lo just) i, sobretot, perquè suposa excloure d'aquest dret a persones especialment vulnerables i empobrides (i atendre-les degudament és el moral). Amb el Papa Juan Pablo II, considerem que “potser no hi ha un senyal més eficaç per mesurar la veritable alçada democràtica d'una nació moderna que el comportament que mostra envers els immigrats” (Homilia en Guadalupe, Espanya, 1982). Persones a les quals una legislació injusta ha deixat en una situació irregular administrativament, ara se'ls considera d'inferior categoria en l'accés a drets bàsics. És una desigualtat absolutament immoral.

És una injustícia i una immoralitat que nega un principi bàsic d'humanitat en el qual ha insistit la Doctrina Social de l'Església: “Tot emigrant gaudeix de drets fonamentals inalienables que han de ser respectats en qualsevol situació” (Consell Pontifici per a la Pastoral dels Emigrants, "Erga migrants caritas Christi, núm. 5). Principi que els bisbes espanyols han concretat de manera que ens sembla especialment important per  una situació com l'actual: “Per a l'Església, l'emigrant, independentment de la situació leal, econòmica, laboral, que es trobi, és una persona amb la mateixa dignitat i drets fonamentals que els altres, és un fill de Déu (…) L'immigrat no és “una força de treball”, sinó una persona. Amb això està dit tot el que a dignitat humana i drets fonamentals es refereix” (Conferència Episcopal Espanyola, “L'Església a Espanya i els Immigrants”, n. 5).



Per tot això, la HOAC i la JOC:



1º.- Rebutgem la decisió adoptada pel govern d'Espanya, per injusta i immoral, i li demanem una immediata rectificació, retornant als immigrades el que en justícia els pertany.

2º.- Demanem al conjunt de la societat i a les organitzacions socials que s'oposin a aquesta decisió i facin el possible per modificar-la.

3º.- Convidem a les comunitats cristianes i al conjunt de l'Església a assumir l'especial responsabilitat que tenim en la defensa dels drets de justícia de qui són més pobres i vulnerables.



Madrid, 4 de maig de 2012