dimecres, 19 de novembre del 2014

La Pastoral Obrera de tota l'Església reclama dignitat i esperança per al món del treball

El sistema econòmic impedeix el treball decent que fa possible una vida digna, construeix una manera de ser que deshumanitza i empobreix i, amb això, nega el projecte de Déu per als homes i dones en el món de obrer i del treball.

Amb motiu del 20é aniversari del document " La Pastoral Obrera de Tota l'Església ", el departament responsable de la Conferència Episcopal Espanyola ha reunit, el 15 i 16 de novembre, a dos centenars de persones de 37 diòcesis , compromeses amb aquesta Pastoral i amb les realitats del món obrer.

La trobada ha aprofundit, amb la reflexió plantejada en diverses ponències, juntament amb les experiències compartides entre tots els participants i la pregària comuna, en la tasca encomanada per l'Església per a la trobada amb el món obrer i la proposta de l'Evangeli com alegria i esperança per als treballadors i les treballadores davant la nova configuració i realitat del treball humà. Una realitat que afecta totes les dimensions de l'existència i és profundament injusta i dolorosa






Per això, la Pastoral Obrera denúncia, sumant-se a les paraules del papa Francesc, "que aquesta economia mata" (EG) a causa del sotmetiment de la vida dels treballadors i les treballadores a la cobdícia d'uns pocs, anteposant el benefici a la dignitat sagrada de les persones. Com a conseqüència, empobreix i precaritza la vida de dones i homes, frustra projectes de vida personals i familiars; exclou, descarta i genera desesperança.
La Pastoral Obrera de tota l'Església manifesta que aquesta configuració del treball impedeix la realització d'una vida digna en negar-se la dignitat humana i amb això, es nega a Déu mateix. Al seu torn, expressa una profunda preocupació per l'agenda política que ha desplaçat del centre de totes les preocupacions el bé comú ia les persones més desprotegides i pobres. És urgent i necessari regenerar i dignificar política.
Aquesta Pastoral està compromesa a continuar donant respostes evangèliques des del projecte del Regne de Déu té per als homes i les dones en el món obrer i del treball. Per a això, està emplaçada a anunciar, al costat dels nostres bisbes, la proposta d'alliberament de Jesucrist per a les perifèries del món obrer des de la conversió pastoral a la qual ens diu el papa Francesc, per seguir sent Església encarnada. Això passa per realitzar des de la nostra pròpia vida personal i vida eclesial que han de ser testimoni d'aquesta opció, acompanyant especialment als treballadors i treballadores més desfavorits. Reclamem així, un treball decent, que és la major aspiració i que fa possible la vida digna personal i familiar.
Així mateix, la Pastoral Obrera mostra la seva voluntat de generar espais de trobada que retorni el protagonisme vital a les persones empobrides i que possibilitin una altra economia, una altra feina possible, en clau d'humanització. Estem convocats a ser Església, casa de tots. A més volem convidar a tota l'Església a posar en marxa accions concretes d'economia de comunió, i animar aquelles que ja existeixen, que mostren altres relacions socials i econòmiques basades en la lògica del do i la gratuïtat, d'acord amb la qual Déu, Pare de Misericòrdia , somia per tots els seus fills i filles.
Finalment, en el 20é aniversari del document de la Pastoral Obrera de Tota l'Església renovem portar aquest missatge d'esperança a les diòcesis i moviments, així com oferir-lo com proposta a les nostres comunitats, a treballadors i empresaris, a creients i no creients, a homes i dones de bona voluntat, a tots aquells disposats a seguir obrint camins d'esperança per a recuperar-la dignitat en el món del treball.