Comunicat Final de la XIII Assemblea General de l'HOAC.
L'HOAC, Germanor Obrera d'Acció Catòlica, ha celebrat a Segòvia la seva XIII Assemblea General del 13 al 16 d'agost, sota el lema: "Construint Església en les perifèries del Món Obrer. Justícia, treball digne i solidaritat ", en la qual han participat 950 persones entre militants, simpatitzants, acompanyants, convidats i convidades.
Ens han acompanyat el president de la Conferència Episcopal, Ricardo Blázquez; el bisbe responsable de l'Acció Catòlica Espanyola, D. Carlos M. Escribano; així com el bisbe responsable de la Pastoral Obrera, D. Antonio Algora. També hem comptat amb la presència dels bisbes de Bilbao, D. Mario Iceta; i de Còria-Càceres, D. Francisco Turó.
En diferents moments de l'Assemblea, han participat representants dels moviments germans de l'Acció Catòlica i d'altres moviments eclesials, així com representants del Moviment Mundial de Treballadors Cristians, MMTC, i del Moviment Europeu de Treballadors Cristians, MTCE. També ens han enviat la seva salutació diverses organitzacions socials i eclesials.
A partir d'una mirada creient de la realitat i de la revisió del compartit a l'Assemblea anterior en 2009, hem pregat, dialogat i decidit el que seran els nostres objectius i compromisos per als propers sis anys.
Els homes i dones de l'HOAC ens hem posat d'acord per avançar en viure en comunió amb els treballadors i les treballadores més precàries i excloses del món obrer i del treball. Coneixem i patim els seus sofriments. La GOAC està unida a les seves vides i a les seves lluites (també amb les organitzacions obreres i socials) per construir conjuntament una nova societat on el treball sigui digne i on puguem viure com a una veritable comunitat.
En els últims anys hem anat veient com la injustícia i la desigualtat han anat creixent i hem vist que les conseqüències són:
• Patiment i deshumanització.
• Pèrdua de drets socials i laborals de les persones, de les famílies i dels pobles.
• Precarització de les condicions de treball i de la vida dels treballadors i treballadores.
• Descart de vides humanes i negació de la dignitat de la persona des de la lògica del capital que fa mal, fereix i mata.
• De retallades de drets d'expressió pública i reivindicació de les persones i col·lectius que més estan patint aquesta situació.
Aquestes són avui les perifèries del món obrer a les que "ara més que mai" ens sentim enviats i enviades. I perquè la realitat del nostre món no ens resulta indiferent, en l'HOAC volem seguir donant passos per convertir-nos a Jesús i ser Església, Acció Catòlica encarnada en el món obrer i del treball.
Per això anem a avançar en viure la comunió de béns, vida i acció amb les persones empobrides, concretant-ho en aquestes propostes:
• Acompanyar la vida de les persones i col·laborar amb elles al fet que es donin les condicions perquè puguem viure la nostra humanitat de manera plena.
• Col·laborar a un canvi de mentalitat. Fa falta una altra comprensió vital de en què consisteix la nostra humanitat i com es construeix.
• Col·laborar al canvi de les institucions perquè estiguin molt més al servei de les necessitats de les persones, en particular de les empobrides.
• Ajudar a construir experiències alternatives en la manera de ser i treballar que expressin i construeixin la nova mentalitat que necessitem.
Creiem que és hora de reforçar, amb nova empenta, el nostre compromís de portar la Bona Nova, l'alegria de l'Evangeli, al món obrer: Li pertany.
Fruit del nostre diàleg i compromís, hem aprovat quatre resolucions que volen ser veu d'Església compromesa amb aquestes situacions i amb les persones que les estan patint:
■ "Per una Europa dels treballadors i treballadores."
■ "Una Renda per viure amb dignitat."
■ "Dones amb fam i set de justícia."
També com a expressió de la nostra comunió de béns, hem compartit la col·lecta de les nostres eucaristies amb quatre projectes que potencien l'ocupació digna i la inclusió laboral:
■ Prelar Tèxtil, SLL empresa d'economia social (Huelva).
■ Fundació Tots Units. Reciplana, Empresa d'inserció: (Castelló).
■ Caixa de Resistència Subcontracta Treballadors de Movistar.
■ Context, com a expressió de solidaritat amb treballadors i treballadores de Bolívia.
Renovats en la trobada personal i comunitària amb Crist i alegres per comunicar l'esperança de l'Evangeli, hem celebrat la eucaristia a la Catedral de Segòvia i hem omplert la seva Plaça Major per reclamar públicament #trabajodigno i denunciar la precarietat laboral que patim la classe treballadora en el nostre país i que avui dificulta la vida personal, familiar i social.
L'amor del Déu Pare i Mare atorga a cada persona una dignitat infinita, el que ens compromet a incloure-les en la casa comuna que és la "germana mare terra", aquest llibre no escrit a través del qual ens parla Ell i que és reflex del amor a totes les seves criatures.
Enviats i enviades per l'Església, oferim les nostres vides, igual que van fer els i les militants que, van lliurar la seva vida pel Regne, per la causa de la justícia i dels pobres. Alhora, ens comprometem a seguir construint aquesta "casa comuna", amb l'alegria que ens dóna el saber que en aquesta missió ens sentim acompanyats per Jesucrist, l'obrer de Natzaret, i cridats a seguir "Construint Església en les perifèries del món obrer ".