dijous, 9 de juny del 2022

ACTE DE CLOENDA DEL 75è. ANIVERSARI DE L’HOAC: «MEMÒRIA AGRAÏDA»

 


EL 12 DE JUNY DE 2O22

A MONTSERRAT

ACTE DE CLOENDA DEL 75è. ANIVERSARI DE L’HOAC:

«MEMÒRIA AGRAÏDA» 




La GOAC (Germanor Obrera d’Acció Catòlica) serà a Montserrat aquest diumenge dia 12 de juny. Ha organitzat la trobada «Memòria agraïda», dedicada a les persones goacistes de tots els temps.


L’aplec ve definit per l’abraçada fraternal, l’agraïment i l’espai. S’hi lliurarà un reconeixement a les persones que han format part d’aquest moviment d’Acció Catòlica que pertany a la Pastoral Obrera. La GOAC ha estat a les seves arrels de partença cap a un camí de compromís obrer cristià. Aquest llegat s’hi desitja agrair.


La GOAC ha volgut que l'encontre sigui a Montserrat, tantes vegades aixopluc per al primer militant, el vilanoví Guillem Rovirosa i Albet (1897 – 1964). El Monestir serà sempre un referent al qual Rovirosa tornarà una vegada i una altra per fer recés, recuperar-se, escriure, conviure i fer formació social des de l’espiritualitat obrera per als monjos. Alternarà treballs tècnics d'electricitat amb la pregària, la reflexió, el diàleg amb els monjos, la col·laboració per al Butlletí de l’HOAC i una àmplia correspondència amb militants, familiars i persones amigues. Temps d'aprofundiment espiritual i d'avenç en el seu pensament tal com queda palès en les seves obres “Cooperatisme integral”, “Dimas”, “Judes”, “La virtut d'escoltar”, “Fenerisme”, “Terciaris”…

La GOAC expressa el seu agraïment també a l’amabilitat de l’actual abat, el P. Manel Gasch i Hurios, d’oferir-los la seva acollida i fer-los la rebuda.



A totes les diòcesis de l‘Estat, l’HOAC (Hermandad Obrera de Acción Católica) s’ha entregat amb entusiasme en la celebració del 75è aniversari.

A Catalunya, la GAC no ha quedat enrere, tal com reflecteixen:

- els vídeos que es troben al canal

- els articles de premsa i els programes de ràdio i de televisió;

- l’eucaristia celebrada el 10 d’octubre de 2021 a Santa Maria del Mar de Barcelona, presidida per Mons. Sergi Gordo Rodríguez;

- l’acte realitzat a Barcelona a Cristianisme i Justícia el dia 11 de febrer d’enguany;

- el tarannà de celebració dels 75 anys en la vida militant de compromisos personals, d’equip, de diòcesi o generals; a destacar, el Dia de la GOAC- Primer de Maig.




Ara la GOAC és a punt de portar a cap el darrer acte, aquell dedicat a les persones que han precedit les actuals militants de la GOAC. D’aquí el nom de «Memòria agraïda».



Tenen previst ajuntar-se vora les 9:50 h a l’esplanada de Montserrat en el punt on col·locaran una pancarta vertical amb el logotip de la GOAC.


Serà el moment de l’acollida, de les primeres abraçades, de rebre un tros de coca del Montserratí i el tiquet per a la missa.


A les 10. 40 h tot el grup serà al temple per assistir a la missa conventual.

En aquest marc, la responsable diocesana d’Animació de la Fe, Maria Fornos Prat, donarà lectura de la presentació del moviment GOAC:


«Som membres de la Germanor Obrera d'Acció Catòlica (GOAC). Aquest moviment d’Església està format per dones i homes que hem decidit viure la nostra fe i el seguiment de Jesucrist dins les condicions de vida i treball del món obrer en els sectors més empobrits i precaritzats, tot realitzant un compromís transformador en el nostre lloc de treball, en els ambients, en les  organitzacions obreres, moviments socials...


La GOAC va néixer l’any 1946, de la mà d’en Guillem Rovirosa i Albet. Durant aquest curs estem celebrant el nostre 75è aniversari i, avui, a Montserrat volem recordar i reconèixer els diferents moments en què ell va ser acollit pel monestir, on va viure i va impartir formació social i obrera als monjos, compartint amb ells els moments tan necessaris de pregària.»


A les 12.15 passaran a la Sala de la Façana. Allí l’abat P. Manel Gasch i Hurios els adreçarà unes paraules i hi haurà les salutacions de la Comissió Permanent de l’HOAC i de la Comissió Diocesana de la GOAC, i en especial serà el moment:

--- per fer un minut de silenci mentre visionen les imatges de les persones que ja descansen en la Pau de Déu, i

--- perquè les antigues i els antics militants prenguin la paraula.


--- A les 13.45, a l’esplanada, duran a terme un acte públic a fi de difondre el sentit del 75è aniversari de la GOAC; el motiu pel qual es realitza a Montserrat, i la determinació de mantenir i continuar el compromís i missió de la GOAC. 


--- A les 14.15, al menjador de l’edifici de Nostra Senyora, serà el dinar de germanor i la sobretaula. 


--- Finalment, repartiran el recordatori d’aquest esdeveniment «Memòria agraïda» i, amb les darreres pregàries i abraçades, a les 17 hores, sortiran cap a les seves llars –afirmen– «amb l’ànima carregada per, tot i les nostres insuficiències, ser sempre seguidors i seguidores de Jesús en el món obrer».