divendres, 26 de juny del 2015

SUPORT A LA "INICIATIVA PARA LA RECONSTRUCCIÓN Y RECUPERACIÓN DE LA MEMORIA HISTÓRICA" de Guatemala

Recent publicada l’encíclica "Laudato si" del Papa Francesc, on subratlla la estreta vinculació entre la persona i la natura, el deteriorament del planeta i la injustícia, el capitalisme ferotge i la explotació de les persones, unida a l’espoli de la Creació, la GOAC ens volem fer ressò del document “NUESTRO ENTENDIMIENTO COMÚN” elaborat pel col·lectiu  “INICIATIVA PARA LA RECONSTRUCCIÓN Y RECUPERACIÓN DE LA MEMORIA HISTÓRICA” (de Guatemala).


Alhora us fem saber la postulació que la Plataforma de Solidaritat amb Guatemala de Barcelona està promovent en relació a la candidatura del col·lectiu de la “INICIATIVA PARA LA RECONSTRUCCIÓN Y RECUPERACIÓN DE LA MEMORIA HISTÓRICA” (de Guatemala) a través dels seus representants: Domingo Tum Mejía, Pedro Sica Chicaj, Gabriel de Paz Pérez i Javier Gurriarán Prieto, a fi de aconseguir adhesions i suports per obtenir el reconeixement del premi "Constructors de Pau 2015" de l'ICIP (Institut Català Internacional per la Pau).

Us transcrivim alguns dels arguments que la Plataforma de Solidaritat amb Guatemala utilitza per justificar aquesta candidatura i que, per altra banda, ens conviden a la GOAC a recolzar-la.


"En Javier Gurriarán i en Domingo Tum van ser a Catalunya a la tardor de 2010. Van compartir amb nosaltres les lluites i resistències que a tota Guatemala duen a terme els pobles i les comunitats davant les polítiques d'espoli dels béns naturals (occidentalment parlant, "recursos naturals": aigua, subsòl, etc.) i del territori, la implementació de megaprojectes i, en fi, el desenvolupament dels plans que, en la Guatemala dels anys 70, l'exèrcit no va poder imposar. I no va poder fer-ho per la forta organització i l'heroica resistència de la població civil.
La recuperació personal i comunitària de tota aquesta memòria, motor i garantia de supervivència i futur dels pobles, ha desembocat en un moviment comunitari que, alhora que lluita per fer sentir la veritat i demanar justícia i reparació, reprèn les eines històriques de resistència per fer front a les polítiques de "tierra arrasada" en versió de les grans empreses nacionals i multinacionals i els governs de torn. Tot plegat provoca l'empobriment, el desplaçament forçós i l'eterna lluita d'aquests pobles per la seva terra i el seu territori."