dimarts, 20 d’abril del 2021


Wolrd Movement of Chrisitan Workers

Mouvement Mondial des Travailleurs Chrètiens

Movimiento Mundial de Trabajadores Cristianos

Weltbewegung Christlicher Arbeitnehmer


MISSATGE INTERNACIONAL DEL 1r DE MAIG DE 2021 de l'MMTC

COM A TREBALLADORES I TREBALLADORS ENS MANTENIM FERMS EN LA NOSTRA MISSIÓ: "LLUITAR, LLUITAR, LLUITAR I RESISTIR SEMPRE"


Pensàvem que havíem sortit de la crisi sanitària i que podríem manifestar-nos el Dia del Treball. Però aquí hi som, encara sota el jou d'aquesta pandèmia que corca la nostra Casa Comuna, lluitant per mantenir-nos fora de perill.


El Primer de Maig és una inscripció indeleble. No sols ens trobem lluitant contra un virus destructiu a nivell mundial, sinó també contra un corrent divisori que disminueix la primacia del treball. Aquest valor social i personal, que eleva la dignitat de cada individu, ha de portar-se sempre en alt en els cors i les ments dels estats com un estendard d’humanitat.

[...]

Els drets fonamentals no sempre es respecten, i fins i tot podria dir-se que estan en retrocés. Constatem que:

- el nombre de desocupats continua augmentant,

- artesans, petites i mitjanes empreses acomiaden els seus empleats o fan fallida,

- l'ocupació es precaritza, 

- es perden beneficis socials,

- manca habitatge digne i decent,

- creixen les desigualtats en el tracte envers les dones.

Aquesta situació té importants repercussions en el si de les famílies, on la desocupació i la precarietat provoquen aïllament i tensions intrafamiliars, violència i problemes de salut i d’educació.


El fet és que cada persona treballadora és una imatge del Creador, que no deixa de donar prioritat a l'ésser humà, com per repetir "que val més que tot l'or del món" (Joseph Cardijn).


Cada dona i cada home estan cridats a ser actors i a participar en un desenvolupament sostenible i solidari i en la transformació de la societat per viure com Déu mana.


Al mateix temps, la nostra societat desigual, que perd valors en els seus objectius de globalització, tendeix a considerar el treballador com un engranatge, un consumidor. El model econòmic es preocupa més per la seva economia que per l'ésser humà. Així, les empreses multinacionals segueixen enriquint-se en la seva majoria amb beneficis colossals.


Juntament amb l’MMTC (Moviment Mundial de Treballadors Cristians) de què n’és membre, el MTCR (Moviment de Treballadors Cristians de Réunion) desitja unir-se a tots aquells que, a Réunion i al món, consideren aquesta jornada del 1r de Maig, Dia Internacional dels Treballadors, com una invitació a mantenir i continuar la lluita per una societat més justa, més fraterna i sostenible.


No oblidem que si les condicions laborals han millorat amb el pas del temps, és perquè els treballadors han creat solidaritat per seguir sent el camí de l'esperança, i continuar la lluita amb els qui busquen construir un món més just, de pau, on es respectin els drets humans... i encara queda feina per fer.


El Primer de Maig no és només una manifestació d'un dia, sinó un recordatori que és una lluita diària. I per a nosaltres, els cristians, és una lluita centrada en l'ésser humà, en nom de Crist, amb l'Esperit Sant.


Serem capaços d'enriquir la nostra forma de veure, d'analitzar... amb les armes del cor i els ensenyaments extrets del pensament social de l'Església posant a Déu i al seu Fill en els nostres judicis?


Jesucrist es va donar a conèixer a través de les curacions. En aquests temps de pandèmia, deixem-nos inocular pel seu Esperit, per a aconseguir, amb petites accions allà on estiguem, un canvi a escala global.


Missatge escrit pel Moviment Obrer Cristià - MTC RÉUNION